Nederlandse cruisegangers doen niet aan fooien

Icoon OpmerkelijkMeer en meer cruiserederijen beginnen te klagen over de gierigheid van de Nederlanders, die op slinkse wijze onder fooien proberen uit te komen. Nederlandse cruisegangers blijken zo onbeschoft te zijn dat sommigen niet op het laatste diner komen, omdat dit normaal gesproken het moment is om de obers hun fooi te geven. Ook zijn er landgenoten die opgevouwen velletjes wc papier of suikerzakjes in een fooienenvelop voor het personeel stoppen om onder de tip uit te komen. Weer anderen bestellen alleen de gratis drankjes, en nemen de sterke drank gewoon van huis mee zodat dit ook weer scheelt in de beurs van de krenterige Nederlander.

Om te zorgen dat die Nederlanders toch de extraatjes voor het bedienende personeel en schoonmaaksters betalen worden er voor Nederlanders steeds vaker cruises aangeboden waarbij de fooien voor het personeel bij de prijs inbegrepen zijn (meestal is deze 10 dollar per dag). Sommige rederijen zetten het op de boordrekening, die aan het einde van de cruise betaald moet worden.

"Fooien zijn inderdaad een heikel punt", volgens Corry Broere van Cruise Travel, één van Nederlands grootste cruiseaanbieders, "wij krijgen regelmatig klachten van rederijen, dat vooral de Nederlanders zich er onderuit willen draaien. Zij vinden dat de cruise op zich al duur genoeg is, terwijl het personeel aan boord juist van die fooien moet leven". De cruiseorganisatie is er dan ook voor dat de rederijen overgaan tot het aanbieden van all-in cruises. Als je dan een cruise boekt is het niet meer nodig om als gast je in allerlei bochten te wringen om onder de fooi uit te komen.