'JSF veel te laat en te duur'

Icoon BinnenlandsWat in 2002 nog gepresenteerd werd als 'het beste en het goedkoopste' is dat al lang niet meer: volgens een rapport van de Government Accountability Office (GAO), een soort Rekenkamer van het Amerikaanse Congres, gaat de Joint Strike Fighter (JSF) 30 % duurder worden dan oorspronkelijk geraamd. Wellicht nog erger is dat de ontwikkeling ook forse vertraging opgelopen heeft: volgens het rapport van de GAO, dat gisteren gepresenteerd werd, ligt het proces inmiddels 23 maanden achter op schema.

Een en ander staat in schril contrast met de mededeling van een woordvoerder van het ministerie van defensie in Den Haag van afgelopen week, die beweerde dat de ontwikkeling van de JSF goed op schema ligt. Voor het einde van dit jaar moet de Nederlandse regering besluiten welk vliegtuig de F16 zal moeten vervangen.

Overigens meldde de GAO ook dat de JSF bepaald geen uitzondering is. Bij verschillende ontwikkelingsprojecten van het Amerikaanse leger werden vertragingen tot enkele jaren geconstateerd. Ook bleken kostenoverschrijdingen tot 166 procent voor te komen.

Met dank aan FOKwa voor de submit.