JS: 'Formatie zonder Koningin'

Icoon VerkiezingenDe Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de Partij van de Arbeid, pleiten ervoor om bij de regeringsformatie de informateur en de formateur te laten benoemen door de Tweede Kamer. Hiertoe willen ze gebruik maken van het burgerinitiatief, dan vanaf 1 mei mogelijk is. Vanaf Koninginnedag starten de JS de campagne om de 40 duizend benodigde handtekeningen te verzamelen, zodat de kamer straks gedwongen wordt om een standpunt over de kwestie in te nemen.

Eigenlijk is het benoemen van een informateur en een formateur geen officiële kwestie. In de wet staat niet dat de Koningin die moet benoemen. Het is puur traditie dat dat gebeurt. De Tweede Kamer kan zonder problemen besluiten om zélf iemand aan te stellen. De reden dat de Koningin dat tot nu toe deed, is dat het bij moeilijke kabinetsformaties lastig of onmogelijk is om een Kamermeerderheid voor één kandidaat te krijgen. Wanneer de Koningin echter iemand benoemt, dan kan over het algemeen iedereen daarmee leven, door haar autoriteit én doordat ze officieel onafhankelijk is. In theorie zou ze echter op deze manier invloed uit kunnen oefenen op het formatieproces en dat vinden de JS geen goede zaak.

De JS weten zich gesteund door de PvdA. Het partijcongres pleitte onlangs namelijk ook voor een informateur en formateur die door de Kamer gekozen werden.