De politie bekeurt vaker persoonlijk

Icoon PolitieDe regiopolitie weet steeds vaker wie ze moeten aanhouden om een bekeuring te scoren. Verkeersagenten gaan nu ze beter zicht hebben op specifieke groepen 'wegmisbruikers' gerichter controleren. Grote en dure auto's zijn daardoor onder andere de klos, omdat zij vaak zonder handsfreeset schijnen te bellen.

"Deze weggebruikers wanen zich misschien veilig in hun dure wagen, maar ze weten niet wat andere weggebruikers doen", waarschuwt verkeerscommissaris E. Heuvelmans. Deze commissaris beweert dat hij aan de buitenkant een overtreder kan herkennen. "Wij zien het vaak direct aan het rijgedrag als mensen bellen onder het rijden."

Heuvelmans heeft het ook niet met alle automobilisten even goed op. "Je kunt aan de auto vaak al zien of er risico's zijn. Als je een golfje ziet rijden met een jongen met een petje erin, dat weet je wat je kunt verwachten. Dat klinkt stereotype, maar het is wel zo."

SUV-wagens komen wat hem betreft zijn stad niet in. "Een aantal steden probeert die auto's omwille van het milieu uit de stad te weren, maar het gaat veel meer om de veiligheid. Een voetganger heeft bij zo'n auto die zo'n dertig tot vijftig kilometer per uur rijdt, al geen schijn van kans meer."

Zijn conclusie over de terreinwagens: "Het is voor de gebruiker veiliger, maar voor alle andere weggebruikers veel onveiliger. Ja, je zou dat asociaal kunnen noemen." Toch blijft het volgens Heuvelmans een 'politieke keuze' deze wagens al dan niet te weren.