Peijs wil simpele oplossingen tegen files

Icoon File Minister Carla Peijs van Verkeer komt met een dertigtal simpele oplossingen om files aan te pakken. In het begin van dit jaar vroeg de minister haar ambtenaren om ideeën te bedenken tegen de files. Deze regels, die in 2006 en 2007 ingevoerd moeten gaan worden, zijn daar het resultaat van.

In de nieuwe regels staat dat een automobilist op sommige plaatsen kort voor de afslag gebruik mag maken van de vluchtstrook. Ook wordt er op sommige trajecten een mobiele wegberm geïntroduceerd: daarmee kan het aantal rijstroken aangepast worden aan het aantal verkeer. Daarbij moeten er langere invoegstroken komen, waardoor vrachtwagens met dezelfde snelheid als het verkeer in kunnen voegen. Op filelocaties moeten open bruggen verboden worden. Ook moeten rijopleidingen aangepast worden, zodat beginnende automobilisten filevermijdend rijden aanleren.

Veel fileproblemen ontstaan door ongelukken op de weg. Hiervoor zijn ook enkele oplossingen gevonden. Zo moeten ongelukken afgehandeld worden op een afrit of een parkeerplaats, in plaats van op de openbare weg of de vluchtstrook. Daarnaast wordt actie genomen tegen 'kijkfiles'. Hulpdiensten moeten hun zwaailichten zo snel mogelijk uitzetten, en moeten er antikijkschermen geplaatst worden die het meekijken van automobilisten voorkomt.

Het vorige experiment tegen filebestrijding (en luchtvervuiling) was het gebruik van 80-kilometerzones. Ondanks dat deze meer files veroorzaken, wil minister Peijs deze toch behouden.


Deze file zou over een jaar tot het verleden moeten behoren