Plan voor Zuiderzeelijn van de baan

Icoon EconomieMinister Karla Peijs (CDA) van Verkeer is van plan alle ideeën voor een snelle verbinding met het noorden van Nederland van tafel te vegen. Hiermee zijn alle mogelijke verbindingen, zoals de Zuiderzeelijn, een hogesnelheidslijn en een magneetzweefbaan, van de baan. Het kabinet investeert liever in het stimuleren van de economie in de regio. Dit wordt vandaag gemeld door RTL Nieuws.

Peijs maakt op 13 april het definitieve standpunt bekend. Eerder werd in opdracht van de Tweede Kamer al onderzoek gedaan naar de noodzaak van de plannen. Na de ontluisterende rapporten over de peperdure HSL-Zuid en de Betuweroute is de kamer voorzichtiger geworden met toestemming geven voor een nieuw geldverslindend ov-project.

De noodzaak voor een snelle verbinding, waar al twintig jaar over wordt gepraat, blijkt er dus niet te zijn. Het meest prestigieuze plan was een magneetzweefbaan die van Schiphol naar Groningen zou moeten leiden. Dat project, dat dus vrijwel zeker niet wordt uitgevoerd, zou meer dan 12 miljard euro moeten kosten.

Met dank aan Eveli voor de submit.