Stille tocht Babak grimmig doch vreedzaam verlopen

BabakBurgemeester Albertine van Vliet-Kuipers van Amersfoort werd gisteravond de kop van jut nadat ze op het allerlaatste moment de stille toch afblies voor de afgelopen zaterdag vermoorde 16-jarige Babak Hadjipour. Terwijl zo'n duizend mensen klaarstonden, riep Van Vliet-Kuiper op om niet van start te gaan, in verband met de veiligheid die niet gegarandeerd kon worden. De tocht ging onder aanvoering van een boze vader Hadjipour toch van start en ontaarde in een protestmars waarbij de burgemeester en politie het verbaal moesten ontgelden.

De tocht verliep evenwel zonder problemen. In het begin waren sommige jongeren nog razend op de burgemeester maar naarmate de Kamperbinnenpoort naderde - de plek waar Babak de dood vond - bedaarden de gemoederen enigszins.

Toespraak
Vader Hossein Hadjipour hield bij de Kamperbinnenpoort een emotionele toespraak: ''De politie wilde mij beschermen, maar daar had ik geen behoefte aan. Jullie zijn mijn bescherming.'' Hij riep ook op tot ''nooit, nooit, nooit, nooit meer geweld.'' De verdrietige vader verweet de politie niet eerder te hebben ingegrepen in het conflict tussen verschillende jongeren dat zaterdag uitmondde in de dood van zijn zoon: ''Ik ben bozer op de instanties dan ik had verwacht.''

Na de toespraak volgde luid applaus en hield de menigte een minuut stilte. De meeste aanwezigen gingen daarna rustig naar huis. De politie hield nog een groep jongeren uit Nieuwland in de gaten, maar hoefde niet in te grijpen.


Dreiging
D66-burgemeester Van Vliet-Kuiper had ondertussen op het stadhuis in allerijl een persconferentie voorbereid. Ze verdedigde de beslissing, om op te roepen tot het niet houden van de tocht, met de mededeling dat er vuurwapengeweld dreigde.

Een politiechef legde uit: ''Direct na het incident liepen de spanningen tussen de diverse groepen op. Tot gistermorgen was er echter geen aanleiding de stille tocht niet door te laten gaan. Tot dat een uur voor aanvang informatie binnenkwam die zo ernstig en concreet was, dat er vuurwapens tegen willekeurige deelnemers van de tocht zouden worden gebruikt.'' De politie had honderd man op de been gebracht om de tocht te begeleiden.

-
Zie ook: Vijf vrienden gedode Babak opgepakt.