'Atkins-dieet slecht voor gezondheid'

Icoon GezondheidAmerikaanse artsen zeggen dat het volgen van een koolhydraatarm dieet zeer nadelig kan zijn voor de gezondheid. In het medische tijdschrift The Lancet beschrijft men hoe een 40-jarige vrouw voor haar leven moest vechten nadat ze het Atkins-dieet had gevolgd. Ze had door het dieet een gevaarlijk hoog gehalte aan bepaalde zuren in haar bloed gekregen. Dat concludeerden de artsen.

De vrouw had een veel te hoog gehalte aan ketonen in haar bloed. De lever produceert deze stoffen als het insulineniveau daalt door verhongering of diabetes. De vrouw leefde, conform de richtlijnen van het Atkins-dieet, op vlees, kaas en salades en had extra vitamines en supplementen geslikt, maar ook checkte ze regelmatig haar urine.

Het Atkins-dieet, dat vernoemd is naar bedenker Robert Atkins, gaat ervan uit dat koolhydraten dik maken. Vetten en eiwitten mag je eten, maar pasta en brood liever niet. Het is niet de eerste maal dat er vanuit de medische hoek gesuggereerd wordt dat het een gevaarlijk dieet is. Er zou een grotere kans bestaan op hartaanvallen, diabetes, nierproblemen, aderverkalking en een te hoog cholesterolgehalte.

Met dank aan IHVK voor de submit.