South Park verklaart oorlog aan Scientology

Isaac Hayes als ChefDe oorlog tegen Scientology is begonnen. Dat verklaren Trey Parker en Matt Stone, de makers van South Park. Parker en Stone zijn verbolgen over het feit dat 'Trapped in the closet', een aflevering van South Park waarin de Scientology Church op de hak wordt genomen, afgelopen woensdag werd geschrapt op de Amerikaanse zender Comedy Central.

De verhouding tussen de South Park-makers en de sekte kwam deze week al eerder in het nieuws, toen soulzanger Isaac Hayes, een fervent Scientology-aanhanger, liet weten niet meer de stem van 'Chef' voor zijn rekening te willen nemen. Hij verklaarde bepaalde grappen in de serie 'ongepast en beledigend' te vinden voor het geloof in het algemeen. "Dit heeft voor 100 procent te maken met Scientology. Isaac heeft in tien jaar South Park nooit een probleem gehad met grappen over christenen, moslims, mormonen of joden", reageerde Matt Stone naar aanleiding van de beslissing van Hayes.

Een herhaling van 'Trapped in the closet', welke voor het eerst afgelopen november werd uitgezonden, werd vervolgens woensdag op het laatste moment vervangen door de aflevering 'Chef's Salty Chocolate Balls', waarin Hayes' karakter een prominente rol speelt. We wilden Chef een passend eerbetoon geven, zo verklaarde Comedy Central de volgende dag. Volgens geruchten op het internet heeft Scientology-aanhanger Tom Cruise er persoonlijk voor gezorgd dat de aflevering kwam te vervallen. Hij zou hebben gedreigd geen promotionele werkzaamheden te verrichten voor de film 'Mission impossible 3', uitgegeven door Paramount, dat net als Comedy Central eigendom is van het mediabedrijf Viacom. Een woordvoerder van Cruise ontkende dit echter.

Stone en Parker hechten daar echter weinig waarde aan. "Scientology mag dan deze slag gewonnen hebben, maar de miljoen jaar durende oorlog om de aarde is nog maar net begonnen. (..) Jullie hebben ons nu kunnen tegenwerken, maar jullie slappe poging om de mensheid te redden zal mislukken", stellen de 'dienaren van de slechte god Xenu' in een verklaring.

----
'Trapped in the closet' is wel via het internet te zien.