Ziekenhuis houdt baby achter als onderpand

Icoon BizarEen ziekenhuis in het Israëlische Jeruzalem heeft een pasgeboren baby ruim twee maanden 'vastgehouden' wegens een openstaande rekening. Een woordvoerder van het ziekenhuis vertelde dat dit normaal gebruik is, om betaling te garanderen. Er was geen medische noodzaak om de baby in het ziekenhuis te houden; de baby is echter wel "uitmuntend" verzorgd, aldus de vader van de moeder.

De baby, één van een drieling, werd twee maanden geleden te vroeg geboren, en had uitgebreide verzorging nodig. De moeder van de kinderen is getrouwd met een man uit de Palestijnse Autoriteit, maar verblijft zelf in een Palestijns vluchtelingenkamp zodat ze in een Israëlisch ziekenhuis zou kunnen bevallen. Het ziekenhuis was bezorgd dat het 'National Insurance Institute ', een sociale verzekering, de betaling niet zou vergoeden. Hierop hield het één van de baby's achter als onderpand.

De vrouw meldde zich vorige week bij het Israëlische ministerie van Justitie, waarna het betreffende ministerie bij het ministerie van Gezondheidszorg aanklopte. Deze zorgde ervoor dat de baby aan de moeder werd teruggegeven. Hetzelfde ministerie regelt nu de betaling, onderzoekt of het ziekenhuis kan worden vervolgd voor het vasthouden van de baby en bekijkt of het de moeder moet helpen met het aanklagen van het ziekenhuis.

Met dank aan ferdo11 voor de submit.