Ontruimen Schinveldse bos kostte 1,7 miljoen

Boomhut Schinveldse bossenEen kleine 1,7 miljoen euro bedragen de kosten die in januari gemaakt zijn voor het ontruimen van het bezette bos in Schinveld in de gemeente Onderbanken. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde 'Evaluatieverslag Ontruiming Schinveldse Bossen'. De dikke miljoen euro was nodig om de inzet van politie en marechaussee te betalen die de actievoerders uit het bos moesten verwijderen. Bij actie werden indertijd 106 personen gearresteerd.

Uit de evaluatie blijkt ook dat het beleidsteam - bestaande uit politie, marechaussee, burgemeester, het ministerie van Defensie en het Openbaar Ministerie - de aanvoer van eten en drinken naar het bezette bos probeerden te verhinderen. Men vond dat actievoerders die zich bij de start van de ontruiming nog in het bos schuilhielden, hier uit vrije wil waren en dus ook zelf verantwoordelijkheid droegen voor de gevolgen.

Activisten van Groenfront! bezetten eind vorig jaar het bos uit protest tegen het kappen van de bomen. Ze kregen hierbij steun van inwoners van Schinveld. De bomen moesten wijken in verband met de veiligheid van laag overvliegende AWACS-vliegtuigen die even verderop landen in Duitsland.

De VVD liet eerder weten dat het vindt dat de kosten die gemaakt zijn, moeten worden verhaald op de actievoerders. De liberalen brachten hun mening medio januari al onder de aandacht van de betrokken ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken). De ministers lieten daarop vorige week weten dat de kosten die de politie heeft gemaakt niet op de demonstranten kunnen worden verhaald, omdat een wettelijke grondslag daarvoor ontbreekt.

Met dank aan pberends voor de submit.