VVD manipuleert 'stemwijzer' Noordwijk

Icoon VerkiezingenDe fractie van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) in Noordwijk blijkt kiezers in het ootje te hebben genomen met een stemwijzer op internet. Via een huis-aan-huisblad werden inwoners van de kustplaats gewezen op de website Stemslim.nl, waar de indruk wordt gewekt dat het om een neutrale stemwijzer gaat. Na het invullen van de lijst met twintig stellingen krijgt de kiezer echter zo goed als altijd het 'advies' VVD te gaan stemmen.

Op Stemslim.nl staat te lezen dat de site de kiezer "een steuntje in de rug biedt bij het maken van een keuze" bij de gemeenteraadsverkiezingen van morgen. Als de kiezer zijn mening heeft gegeven over de - ludieke en met uitroeptekens versierde - stellingen, vallen keer op keer als eerst het CDA en de PvdA weg. Daarna delven een voor een alle partijen het onderspit, totdat de VVD als enige overblijft.

"U bent liberaler dan u denkt", "U bent een echte VVD-er" of "Er sluimert een liberaal in U" komt er vervolgens te staan, met daarbij vermeld een percentage betreffende de overeenkomst tussen de antwoorden van de kiezer en de standpunten van de VVD. Het logo van de partij komt hierbij groot in beeld, waarna na men na een muisklik doorgelinkt wordt naar de site van de VVD in Noordwijk. Als je het overal mee oneens bent, krijg je de melding dat Stemslim.nl "u niet expliciet kan adviseren bij welke partij u thuishoort". Bij 19 keer 'Oneens' en 1 keer 'Eens' klikken kom je wel weer bij de VVD uit.

Voorzitter Stephan Stokkermans van de VVD in Noordwijk meent dat er geen sprake is van kiezersbedrog. "Dit is een ludieke actie van VVD-sympathisanten. Ik was ervan op de hoogte, maar heb ervoor gekozen ze niet tegen te houden." Mensen die de actie bedrog noemen, onderschatten de kiezers, zo zegt hij. "De kiezer prikt er wel doorheen."

De gemeente Noordwijk kan de actie van de VVD niet waarderen en noemt de stemwijzer misleidend, aangezien de website "op een gemeentelijke site lijkt". De gemeente neemt vooralsnog geen stappen tegen de VVD, omdat de gemeenteraadsverkiezingen van morgen daarvoor te snel komen. De website is momenteel dan ook nog gewoon actief.

De VVD heeft momenteel twee van de achttien raadszetels in Noordwijk. De partij zat de laatste vier jaar in de oppositie in de kustplaats.

----
Zie ook de FOK!poll over de gemeenteraadsverkiezingen.