Ochtendspits op drie na zwaarste sinds 1998

Icoon File De spits van vanochtend was de op drie na zwaarste sinds 1998. De plaatselijke gladheid zorgde op het hoogtepunt van de spits voor 663 kilometer aan files. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst bekendgemaakt. De spits kwam vanochtend bijzonder vroeg op gang, en duurde voort tot na elf uur. Het KNMI waarschuwt alvast dat het vanavond tijdens de spits opnieuw kan gaan sneeuwen.

Met name in het midden van het land leidden de weersomstandigheden tot lange files. Zo stond er op de A12 tussen Den Haag en Utrecht en tussen Arnhem en Utrecht een file van 60 kilometer. Volgens de ANWB was het vanochtend veel drukker dan afgelopen week, omdat de vakanties afgelopen zijn.

De zwaarste spits sinds 1998 is nog steeds de ochtendspits van 8 februari 1999. Ook toen was gladheid door sneeuw de oorzaak. Verser in het geheugen van autombilisten ligt waarschijnlijk de nummer twee van de ranglijst: de avond van 25 november 2005. Hevige sneeuwval zorgde er toen voor dat het weg-, trein- en busverkeer in grote delen van Nederland volledig tot stilstand kwam.