Amsterdam wil 'wij-gevoel' versterken

PolitiekDe gemeente Amsterdam wil het 'Wij-gevoel' onder haar inwoners nog meer gaan bevorderen. Eerst was er al de campagne 'Wij Amsterdammers', waarmee na de moord op Theo van Gogh werd gepoogd dreigende onlusten in de stad te bezweren. Nu komt men met onder meer een plan tot verbetering van de onderlinge communicatie én een 'stadssoap' op tv.

Om de communicatie tussen zowel burgers onderling als tussen burgers en politiek te verbeteren, komen er een aantal gedragsregels voor stadsdeelbestuurders. De bestuurders moeten het goede voorbeeld geven door onder meer actief uit te dragen dat moslims erbij horen en dat de islam een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze samenleving. Ook mogen bestuurders niet meer spreken van ''Turken'' maar alleen nog van ''Turkse Amsterdammers'', als ze het over Turken hebben die in de hoofdstad leven.

Verder gaat de gemeente een stadssoap medefinancieren, die zal worden uitgezonden op de hoofdstedelijke zender AT5. Dat wordt een 13-delige serie over vier families in Nieuw-West die ''de positieve beeldvorming moet bevorderen tussen de bevolkingsgroepen''.