Kabinet verlaagt zorgtoeslag niet

Icoon Politiek Het kabinet zal de zorgtoeslag niet halverwege het jaar verlagen, zoals eigenlijk wel zou moeten omdat de zorgpremies lager zijn uitgevallen dan werd verwacht. Dat heeft premier Balkenende zondag bekendgemaakt in het programma Buitenhof. Met de maatregel wil het kabinet de burgers trakteren op een extraatje.

Volgens de premier zullen er ongeveer 5 miljoen huishoudens profiteren van het op peil houden van de zorgtoeslag. De maatregel zal het kabinet dan ook ongeveer 300 miljoen euro kosten.

PvdA'er Wouter Bos had zaterdag nog bij het kabinet aangedrongen op de maatregel. Tweede Kamerlid Crone - ook van de PvdA - was dan ook blij dat de eis van Bos 'binnen 24 uur was ingewilligd'. Volgens Crone geeft het kabinet nu voor het eerst toe dat er een koopkrachtprobleem is.

Overigens haalde Balkenende in het tv-programma ook nog even uit naar VVD'er Wiegel, die vrijdag D66 afbrandde. Hij zei onder meer: "D66 mag fijn buiten gaan spelen en kereltje Pechtold kan als veilingmeester het laatste kaveltje van zijn partij afmijnen". Het 'op de man spelen' van Wiegel is volgens de premier 'niet goed'. Ook VVD-fractievoorzitter Van Aartsen nam gisteren al afstand van Wiegels kritiek op D66. De kritiek op D66-minister Pechtold onderstreepte hij echter wel.

Met dank aan TheTh1ng en Beuzebelder voor de submit.