Ophokplicht katten in besmette gebieden

Icoon EuropaNa de ophokplicht voor kippen is er nu de ophokplicht voor katten. Deze geldt voor katten in alle Europese gebieden waar de vogelgriep is vastgesteld. Het Europees comité van veterinair experts heeft dit woensdag besloten nadat dinsdag gebleken was dat een Duitse kat is overleden aan de vogelgriep.

Waar de katten in besmette gebieden binnen moeten blijven, mogen honden nog wel naar buiten. Zij mogen echter alleen aangelijnd uitgelaten worden. Verder moeten alle dode honden en katten die vermoedelijk in contact zijn geweest met besmette vogels, onderzocht worden op de aanwezigheid van het vogelgriepvirus. De experts gaan ervan uit dat mensen niet via hun hond of kat besmet kunnen raken, toch hebben ze uit voorzorg besloten de maatregelen te nemen.

De Duitse regering besloot eerder op woensdag al de opkhokplicht voor katten in te stellen in de vijf Duitse regio's waar het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus is gevonden. In Nederland mogen de ruim 3,3 miljoen katten en circa 1,76 miljoen honden voorlopig nog vrij rondlopen, aangezien het virus hier (nog) niet is aangetroffen. Behalve in Duitsland, zijn in onder meer Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk vogels overleden aan de vogelgriep.

Met dank aan aloa voor de submit.