Taida gaat in hoger beroep tegen Verdonk

Taida PasicMinister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken liet gisteren weten "nee" te zeggen tegen de aanvraag van Taida Pasic voor een tijdelijk visum. Taida en haar advocaat hebben besloten hiertegen in hoger beroep te gaan. In de 28 dagen die haar in Nederland nog resteren, zal ze gewoon lessen volgen en tentamens maken op haar school in Winterswijk.

In een interview met het NRC Handelsblad zegt Taida "heel verdrietig maar ook ontzettend boos" te zijn. Verdonk beschuldigde enige weken geleden Taida van frauduleuze praktijken. De geboren Kosovaarse spreekt deze aantijgingen tegen. "Je verwacht dat een minister zich in zo'n zaak gaat verdiepen. Helemaal met zoveel publiciteit eromheen. Maar ik hoor haar dingen zeggen die echt niet kloppen."

Taida PasicDe Winterswijkse beweert dat ze zelfs leugens van Verdonk kan aantonen. "Ze zegt dat onze familie is teruggegaan naar Kosovo, maar het staat gewoon zwart op wit dat dit niet het geval is." Ook verbaast ze zich over de manier hoe Verdonk reageert. " Ik kan ook niet begrijpen dat ze zaken uit mijn hoorzitting van vorige week zomaar naar buiten brengt. Dat kan toch gewoon niet."

Taida zegt dat "heel veel mensen vinden dat ik moet oprotten. Ze denken dat ik een vertrekpremie heb gepakt en toch ben teruggekomen. Zulke reacties doen echt pijn." Ze zegt tevens dat de premie van 6800 euro helemaal niet voor haar waren, "maar voor de hele familie".

Ze verklaart in het interview hoe ze in Nederland is gekomen. "Wij kunnen als vluchtelingen uit Servië en Kosovo niet op een normale wijze een visum krijgen. Je moet zaken doen met een 'agency', die betaal je en dan wordt het voor je geregeld. Pas in Nederland hoorde ik hoe het met de documenten is gegaan."

"Het doet er niet toe hoe ik hier naar toe ben gekomen. Laten we eerlijk zijn, er zijn veel asielzoekers die illegaal hier naar toe zijn gekomen. Dat is toch zo...", zo zegt Taida tegen het NRC.

Met dank aan Pineut voor de submit.