Gretta D. genoemd in dossier Samir A.

Gretta DuisenbergDe naam van Palestina-activiste Gretta Duisenberg komt voor in het dossier van terreurverdachte Samir A. Op een geel post-it-briefje zou het telefoonnummer van de weduwe van bankier Wim Duisenberg vermeld staan, met de woorden 'bellen', 'samenwerken', 'uitnodigen' en 'na drie uur'. Het briefje werd aangetroffen bij een huiszoeking in 2004.

Naast het briefje werd tevens een opname van een interview met Duisenberg aangetroffen, uit het EO-programma Het Elfde Uur. Abida Kabbaj, de echtgenote van Samir A., beweert daarnaast dat ze de activiste heeft ontmoet bij een demonstratie in het Amsterdamse Oosterpark. "Zo is haar nummer waarschijnlijk bij ons terechtgekomen", stelt Kabbaj in een verklaring.

In een reactie stelt Duisenberg 'geen idee' te hebben hoe haar nummer, dat niet in het telefoonboek staat, bij Samir A. terecht is gekomen. Ook beweert ze de eega van de polderterrorist niet te kennen. "Ik ben hierover ook nooit benaderd door de politie", zegt de Amsterdamse in Het Parool. In een vraaggesprek met de Volkskrant beweert Duisenberg dat ze de afgelopen periode is afgeluisterd door de AIVD. "Zelfs op mijn portable en op mijn vaste lijn in Frankrijk word ik afgeluisterd. Als ik begin te praten hoor ik een echo of een klik, dat is evident. Dan zeg ik: genieten jullie, jongens?"

In mei 2005 werd Duisenberg thuis bezocht door de veiligheidsdienst, en geadviseerd niet naar bezet gebied in Palestina af te reizen omdat ze er waarschijnlijk niet in zou komen. Toen ze dat vervolgens toch deed werd ze tijdens haar bezoek naar eigen zeggen in de gaten gehouden door de Israëlische veiligheidsdienst Mossad.