Smartengeld voor Maikel in zaak-Nienke

Psycho_Taz had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon AlgemeenDe destijds 11-jarige Maikel, die in juni 2000 getuige was van de moord op het 10-jarige meisje Nienke in het Beatrixpark in Schiedam, krijgt smartengeld van de overheid. De jongen, die het drama maar net overleefde, zou te hard zijn aangepakt door de politie tijdens zijn verhoren. Het is nog niet duidelijk om welk bedrag het gaat.

De politie en het ministerie van Justitie zijn nog in onderhandeling met de advocaat van de familie van Maikel, W. Trooster. Maar Trooster meldde vandaag dat "we er op de hoofdpunten uit zijn".

De familie vindt het belangrijker dat de Staat erkent dat hun jongen te hard is aangepakt tijdens de verhoren. Trooster zegt dat dat eigenlijk hun belangrijkste punt was. "Het is daarnaast ook nog een beetje pikant, omdat psycholoog R. Bullens vol blijft houden dat er niets is misgegaan. Dit toont aan dat hij had moeten ingrijpen", aldus Trooster. Bullens was bij de verhoren aanwezig. De onderzoekscommissie Posthumus concludeerde al eerder dat er door justitie en politie ernstige fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de moord op Nienke en de ernstige mishandeling van Maikel.

De commissie-Posthumus concludeerde daarnaast dat de toen 11-jarige Maikel op ongeoorloofde wijze is verhoord. Tot diezelfde conclusie kwamen ook de Rotterdamse korpschef Meijboom en burgemeester Opstelten. De advocaat wil nog niet zeggen wat er allemaal wel en wat er nog niet is geregeld. Hij wacht liever tot ze er helemaal uit zijn.

Hoofdverdachte Wik H. is inmiddels definitief veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Kees B. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot diezelfde straf. Pas toen Wik H. werd opgepakt voor een verkrachting in Den Haag kwam men erachter dat hij ook achter de moord op Nienke en de poging tot moord op Maikel zat. Kees B. heeft een schadevergoeding van 600.000 euro gehad voor zijn onterechte veroordeling en de jaren dat hij onterecht in de gevangenis zat.