Nederland mag hobbypluimvee vaccineren

Harry2ic had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EpidemieHobby- en vrije-uitloopkippen mogen gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland heeft daarvoor toestemming gekregen van een comité van experts uit de 25 EU-landen. Minister Veerman van Landbouw had het verzoek tot inenting afgelopen maandag neergelegd. Ook Frankrijk kreeg goedkeuring voor bijna 1 miljoen eenden en ganzen in een zuidelijke regio. In Nederland gaat het om ruim vijf miljoen dieren.

Tot nu toe wilde 'Brussel' niet dat er vaccinaties werden ingezet tegen de vogelgriep. Dit omdat de uitvoer van kippenvlees dan wellicht gevaar zou lopen. Minister Veerman ziet het vaccineren van pluimvee als een alternatief voor het ophokken of afschermen van pluimvee. Het ministerie gaat nu een vaccin bestellen en een registratie opzetten. Daarvoor is enige tijd nodig, aldus een woordvoerster van Veerman.

Volgens CDA-Tweede-Kamerlid Ormel is het een "nieuwe stap" in de afbraak van het Europese non-vaccinatiebeleid dat in 1992 werd ingevoerd. "Ik ga zo snel mogelijk mijn eigen kippen inenten", zei Ormel, die thuis in Hengelo drie hobbykippen heeft rondscharrelen.

Eigenaren van de circa een tot drie miljoen hobbykippen en vijf miljoen vrije-uitloopkippen in Nederland krijgen de keuze tussen ophokken of vaccineren. De bedoeling is dat dierenartsen de eigenaren van te vaccineren kippen bezoeken. Voor totaal 100 tot 150 euro krijgen de kippen dan een inenting. De arts ringt ze ook, ter herkenning.