'Media fout in met noemen naam TBS'er'

Een aantal Nederlandse media hebben de privacy van TBS'er Wilhelm S. geschonden door zijn foto en volledige naam te publiceren. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) in een zaak tegen verschillende media die was aangespannen door de advocaat van S.

S. ontsnapte in juni 2005 en vermoordde tijdens zijn vlucht de 73-jarige Appie Luchies. Al vlak na de ontsnapping gaf justitie zijn persoonlijke gegevens en een complete foto vrij om hem zo snel mogelijk te kunnen pakken. Na zijn arrestatie bleven media zijn volledige naam noemen en zijn foto zonder zwart balkje publiceren. Dat was in een aantal gevallen onnodig volgens de Raad want het had geen enkele maatschappelijke relevantie.

Vooral radiozenders BNR Nieuwsradio en RTL FM kregen een tik op de vingers van de Raad. Daarentegen ging het NOS Journaal weer vrijuit bij het later tonen van een foto van S. Ook NU.nl trof geen blaam bij een latere publicatie omdat dit redelijk kort na zijn aanhouding gebeurde.

Het vaste oordeel van de Raad, ten aanzien van het vermelden van persoonlijke gegevens van verdachten c.q. veroordeelden, luidt dat er bijzondere terughoudendheid geboden is. Een journalist dient volgens de Raad zoveel mogelijk te voorkomen dat hij gegevens publiceert met behulp waarvan een verdachte of veroordeelde op eenvoudige wijze kan worden geïdentificeerd. Uitzondering is als het maatschappelijk belang groter is dan het belang van de verdachte. In het geval van S. oordeelt de Raad dat er geen maatschappelijk belang was gediend bij het vermelden van zijn personalia, na zijn aanhouding.

-
RvdJ-oordeel over BNR Nieuwsradio
RvdJ-oordeel over NOS Journaal
RvdJ-oordeel over RTL FM
RvdJ-oordeel over NU.nl

Note: Een uitspraak van de RvdJ is niet bindend en de Raad kan ook geen sancties opleggen aan mensen die de uitspraak niet respecteren.