Bijna helft hartaanvallen onopgemerkt

Icoon MedischBijna de helft van de mensen die een hartaanval krijgen heeft dat niet door. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum onder 55-plussers. Aan het onderzoek deden een groep van ruim 5000 mannen en vrouwen uit de Rotterdamse wijk Ommoord mee.

Een hartinfarct blijft vaak onopgemerkt als de bekende klachten zoals pijn op de borst uitblijven. Wel voelen veel mensen zich een tijdlang beroerd, alsof ze zware griep hebben. Mensen die niet merken dat ze een hartaanval hebben gehad, lopen meer risico op een tweede aanval, omdat ze geen medicijnen krijgen. Vooral vrouwen en suikerpatiënten herkennen een infarct minder snel.

De uitkomsten zijn in vergelijking met soortgelijke onderzoeken aan de hoge kant, zegt onderzoeker E. Boersma. Vrouwen krijgen minder hartaanvallen dan mannen, maar herkennen ze minder snel: ruim de helft van de vrouwelijke patiënten had niet door dat ze een hartaanval hadden, voor mannen was dat een derde. Boersma kan alleen maar speculeren over de oorzaak van dit verschil: "Vrouwen beleven pijn anders dan mannen. En misschien zijn ze meer gericht op een ziekte als borstkanker dan hart- en vaatziekten."