Onderzoek 'hakenkruisbrand' A'dam gestaakt

PolitieHet onderzoek naar de dood van de 65-jarige Daan de Haas uit Amsterdam, die in de nacht van 16 op 17 maart 2005 om het leven kwam toen zijn woning aan het Pierre Cuypershof in Amsterdam-West afbrandde, is stopgezet. Er zijn onvoldoende aanwijzingen om verder te speuren. Ook een uitzending bij Opsporing Verzocht leverde niks op.

De brand veroorzaakte indertijd grote commotie bij buurtbewoners. Op de deur van De Haas bleek een soort hakenkruis te zijn gekerfd. Het vermoeden werd uitgesproken dat hij het slachtoffer zou zijn van allochtone jongeren met wie hij geregeld in de clinch lag.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is uit het onderzoek echter niet gebleken wie de brand gesticht heeft. Er wordt zelfs niet uitgesloten dat De Haas de brand zelf heeft veroorzaakt. In de woning zijn vluchtige stoffen en meerdere brandhaarden aangetroffen, maar onderzoek kon niet aantonen dat mogelijke daders binnen zijn geweest.

Vlak na de brand bij De Haas brandde een auto uit in de buurt van zijn woning. Er zou echter geen verband bestaan tussen beide zaken meldde Het Parool gisteren. Alleen als er nieuwe tips en aanwijzingen binnenkomen, wordt het onderzoek hervat, aldus het OM.