Kamerlid voerde onterecht een titel

Drs. Fadime ÖrgüTweede-Kamerlid Fadime Örgü van de VVD voert al zeven jaar een doctorandus voor haar naam (drs.), maar blijkt dat pas drie weken te zijn. Al die zeven jaar heeft de titel voor haar naam gestaan op de site van de VVD en op de politieke website Parlement.com. Hiertegen heeft ze niks ondernomen. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Twee Vandaag. Sinds haar kandidaatstelling voor de Tweede Kamer in 1998 staat zij als doctorandus ingeschreven bij het Parlementair Documentatie Centrum (PDC).

In het halletje naast de VVD-fractie in de Tweede Kamer hangt een foto van Örgü waarop al heel lang drs. staat. Het Kamerlid moet er dagelijks een aantal keren langslopen. Örgü heeft voor 13 januari dit jaar nooit een doctoraal gehaald. Ze studeerde af aan de lerarenopleiding van het HBO. Een doctoraal kun je alleen maar op de universiteit halen.

Volgens de beheerders van de website van het parlement wordt de Kamerleden ieder jaar opnieuw gevraagd of de gegevens nog actueel zijn. Op Parlement.com heeft heel lang gestaan dat het VVD-Kamerlid een studie Duits en Engels Erasmus Universiteit te Rotterdam heeft afgerond. (check deze Google-cache). Inmiddels is de site aangepast en staat er dat ze naar de Hogeschool ging.


Een belletje naar Örgü leverde niet veel op. Achteraf reageerde ze wel: "Inderdaad heeft op de website van de VVD, buiten mijn medeweten, ten onrechte de drs-titel vermeld gestaan. Dit is een omissie van de afdeling voorlichting van de VVD-fractie. Eventuele andere informatiebronnen waarbij titulatuur, voor 13 januari jl., aan mij wordt toegekend zijn incorrect."
_________
Kijk hier naar het hele item in Twee Vandaag.