VS en Britten niet blij met Mohammedcartoons

AlgemeenDe internationale rel omtrent de Deense spotprenten, die steeds hevigere vormen aanneemt, heeft gisteren voor het eerst tot officiële reacties uit de VS en Groot-Brittannië geleid. Vanuit Amerika liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten de afbeeldingen ''kwetsend voor het geloof van moslims'' te vinden. Uiteraard erkent de VS volledig de persvrijheid, maar vindt het ook dat de pers zich 'verantwoordelijk' moet gedragen. ''Het op deze manier aanzetten tot religieuze of etnische haat is niet acceptabel. We roepen op tot tolerantie en respect voor elke gemeenschap en zijn religieuze overtuigingen en praktijken'', zo luidde de verklaring.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw noemde de Deense cartoons ''beledigend, gevoelloos, oneerbiedig en verkeerd''. Volgens hem kent iedere religie taboes, en moeten media daarvoor respect tonen.

Aan de andere kant verdedigde in Frankrijk de minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, de Deense publicaties. Hij zei liever een overdaad aan spotprenten te zien dan een overdaad aan censuur. In veel Europese landen plaatsten kranten gisteren en vandaag de spotprenten om steun te betuigen aan de Denen. Dat leidde in de moslimwereld tot nieuwe woede.

Gedragscode
Gezien de opschudding over de cartoons wil de Europese Unie een 'gedragscode' opstellen voor de media over hun omgang met religies. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil met de Europese organisatie van televisiezenders EBU en de internationale journalistenfederatie IFJ aan richtlijnen werken. In de code moeten 'aanbevelingen' ter sprake komen om problemen in de toekomst te voorkomen.

In Nederland hebben GroenLinks en VVD-staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken al wenkbrauw fronsend gereageerd op het plan van de EU. Nicolaï zei zich niets te kunnen voorstellen bij een gedragscode. Hij sprak geen oordeel over het voorstel uit, omdat hij eerst nog nadere informatie wil. Maar zelf heeft hij er geen behoefte aan hierover ''als politiek met journalisten rond de tafel te gaan zitten''. GroenLinks heeft laten weten dat het Kamervragen zal stellen aan Balkenende over de kwestie.