Gelovigen leven langer en gezonder

Icoon OpmerkelijkGelovigen hebben gemiddeld een langer en gezonder leven dan zij die zich niet met religieuze zaken inlaten. Onderzoek toont aan dat het geloven zelf en het bijwonen van religieuze rituelen een bepaalde hersenstof creëren die de mens doet opleven. Daarnaast wordt het immuunsysteem versterkt, zodat de gelovige langer leeft.

Evolutiebioloog Robin Dunbar zegt dat godsdienst qua evolutionair oogpunt heilzaam is voor de mens. "Dat komt in de eerste plaats doordat religies morele richtlijnen kennen, die voor een maatschappelijke ordening zorgen, wat de mens op haar beurt tegen zichzelf beschermt. In de tweede plaats is er een biochemische reden. Veel religieuze rituelen zorgen namelijk voor de productie van endorfine in ons brein. Deze neurotransmitters zijn pijnonderdrukkend en veroorzaken geluksgevoelens. Ook versterkt endorfine het immuunsysteem."

Religie heeft volgens Dunbar hetzelfde effect als placebo's. Als mensen nepmedicijnen slikken, maken zij ook endorfine aan. "Het werkt echt, als je er maar in gelooft."