Tieners krijgen USB-stick Defensie in handen

Skit3000 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenTwee scholieren uit het Zuid-Hollandse Valkenburg hebben de hand weten te leggen op een USB-stick met daarop staatsgeheime informatie van Defensie over onder meer de huidige missie in Afghanistan. De vader van één van de jongens vond de stick in een huurauto en gaf deze aan zijn zoon. Deze plugde hem in zijn computer en zag tot zijn verbazing compleet uitgewerkte plannen voor operaties in het oorlogsgebied. De jongens hebben de informatie die op de stick staat, doorgegeven aan RTL Nieuws.

De stick is kwijtgeraakt door een kapitein van de Landmacht die vijf maanden gediend heeft in Afghanistan, zo meldt RTL Nieuws. De man liet de stick twee weken geleden liggen in een huurauto. Er staat informatie op over de verdediging van minister van Defensie Henk Kamp tijdens zijn bezoek aan het Nederlandse kamp in Afghanistan, evenals satellietfoto's met daarop uitgewerkte plannen, presentaties, persoonlijke correspondentie van de kapitein en wat "pittig amusement" in de vorm van seksfilms. De informatie op de stick was niet gecodeerd, hetgeen in strijd is met de voorschriften. Ook het feit dat er zowel privé- als zakelijke gegevens op staan, is tegen de regels.

De jongens gaven de stick al eerder terug aan Defensie, waarna ze een cadeaubon kregen en er niets meer over hoorden. "Geen brief met 'dankjewel' dat je er niets over hebt losgelaten, of een zwijgbrief, dat je er niets over mag zeggen. Gewoon een waardebonnetje en daar is het mee afgedaan", aldus een van de jongens. De twee hadden de gegevens op de stick voor de teruggave gekopieerd en hebben deze informatie inmiddels aan RTL gegeven.

Het is niet de eerste keer dat buitenstaanders geheime informatie van de overheid vinden. Zo kreeg Peter R. de Vries in december vorig jaar diskettes met staatsgeheime informatie in handen. Enkele weken geleden werd het bericht naar buiten gebracht dat Defensie een USB-stick met gevoelige informatie kwijt was. De stick die de jongens hebben gevonden, is echter weer een ander.