Fatwa tegen Deense soldaten in Irak

Icoon AlgemeenEen moslimleider heeft een fatwa uitgevaardigd tegen Deense militairen in Irak, zo heeft de woordvoerder van de Deense minister van Defensie Søren Gade gemeld. "Een betrouwbare bron heeft ons gemeld dat er een fatwa is uitgevaardigd", zo zei hij. De Deense troepen in Irak zijn in een hogere staat van paraatheid gebracht.

De fatwa is een nieuwe reactie op de spotprenten over de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten, die nu al enige tijd de gemoederen bezighouden. Vandaag was er een bommelding bij de redactie van de krant. Verder worden in de Arabische wereld onder meer op straat Deense vlaggen verbrand, anti-Deense leuzen gescandeerd en worden Deense producten geboycot.

Denemarken heeft 530 soldaten in Irak. Zij zijn vooral gestationeerd in het zuiden van het land en staan onder commando van de Britten. Volgens de woordvoerder weten de militairen nog niet hoe ongerust ze zich precies moeten maken: "We weten niet wat voor fatwa het is, maar ik denk niet dat het goed is."