'Niets mis met column Giphart over Jomanda'

GiphartDe Raad voor de Journalistiek vindt dat er niets mis is met een column van Ronald Giphart over Jomanda. Het voormalige orakel uit Tiel was naar de Raad gestapt omdat ze boos was over een aantal passages uit Gipharts column, die eerder in het AD Utrechts Nieuwsblad gepubliceerd werd.

Giphart voert in de column een fictief gesprek met de in 2001 overleden actrice Sylvia Millecam. ''Wat zeg je? Dat je hoopt dat Jomanda getroffen wordt door hersenkanker en zal moeten toegeven dat ze niet in staat is ook maar iemand te genezen? Wacht, ik straal het meteen even door, Sylvia'', schreef Giphart. Hij doelde daarmee op Jomanda's uitlatingen dat Millecam niet aan kanker leed. De actrice koos mede daardoor voor alternatieve geneeswijzen, en overleed.

De Raad voor de Journalistiek zegt dat het voor de lezers wel duidelijk is dat de ''min of meer ironische column'' niet meer dan de mening van Giphart bevat. De raad zegt te begrijpen dat Jomanda de column op zijn zachtst gezegd niet leuk vindt. ''De column kan echter worden beschouwd als een uiting van woede van Giphart over de handelwijze van klaagster in relatie tot ernstig en ongeneeslijk zieken en overleden personen'', staat in de uitspraak. Bovendien heeft Giphart volgens de raad geen kwalificaties gebruikt of vergelijkingen getrokken waarbij maatschappelijk aanvaardbare grenzen werden overschreden.