Excuses voor spotprenten Mohammed

ArchEnemy en Reigndear hadden ons via de nieuws-submit te melden:

AlgemeenDe Deense krant Jyllands-Posten heeft zich gisteren dan toch verontschuldigd tegenover de wereldwijde moslimbevolking voor het publiceren van 12 spotprenten van de profeet Mohammed. De cartoons die al in september in de krant verschenen, leidden de laatste dagen weer tot veel ophef. Deense producten werden geboycot in een aantal Arabische landen, Saudi-Arabië trok vorige week zijn ambassadeur terug uit Denemarken en Libië sloot zijn ambassade in Kopenhagen. Egypte overweegt dit te doen.

In Irak gingen imams tijdens de vrijdagse gebedsdienst te keer tegen de Deense spotprenten. Gisterochtend bestormden woedende Palestijnen het kantoor van de EU in Gazastad, terwijl ze anti-Deense leuzen schreeuwden en Deense vlaggen verbrandden. Denemarken vaardigde daarom gistermiddag een negatief reisadvies uit voor de Palestijnse gebieden. Syrië wil dat de twaalf tekenaars worden gestraft. Islamisten in Bahrein, Koeweit en andere moslimlanden riepen op tot demonstraties.

Jyllands-Posten heeft nu laten weten de Deense wet niet te hebben overtreden met de spotprenten, maar ''we hebben zonder twijfel wel veel moslims beledigd, en daarvoor willen wij ons verontschuldigen.'' Veel moslims waren boos op de spotprenten omdat de islamitische traditie elke afbeelding van de profeet verbiedt, daar dat tot verafgoding kan leiden. De krant vroeg twaalf illustratoren destijds een tekening van Mohammed te maken, om de tendens tegen te gaan onder tekenaars zou bestaan om zichzelf te censureren waar het onderwerpen betreft die met de islam te maken hebben.

Een 'teken-Mohammed-week'
Die zelfcensuur onder tekenaars blijkt in ieder geval in Nederland te leven, zo meldt de Volkskrant vandaag. Een aantal in Nederland publicerende cartoonisten geeft toe de profeet Mohammed niet, of alleen terughoudend, te tekenen.

Sommige Nederlandse tekenaars vinden echter dat er juist een internationale teken-Mohammed-week moet worden georganiseerd. Dit om de vrijheid van meningsuiting van cartoonisten te verdedigen. Niemand wil echter nog zijn naam hieraan verbinden.

Nekschot
Wellicht volgt er binnenkort ook een internationale rel over een Nederlandse publicatie. Een onbekende uitgever is namelijk van plan een boek uit te brengen van internetcartoonist Gregorius Nekschot. Eén van diens meest omstreden tekeningen, Mohammed die zijn minderjarige vrouw Aïsja van achteren ontmaagd ('hoogtepunt uit de kinderKoran'), zal daarin worden opgenomen.

-
De cartoons uit de Jyllands-Posten vind je hier