Politie vaak dodelijke ziektes toegewenst

Icoon PolitieDodelijke ziektes zijn bij Amsterdammers duidelijk favoriet als het gaat om het uitschelden van politieagenten. Ze staan op de eerste plaats op de ranglijst van tegen agenten gerichte scheldwoorden. Termen met geslachtsdelen erin verwerkt, zijn ook populair en komen op de tweede plaats.

Dit blijkt uit een onderzoek van socioloog Bas van Stokkom, die in opdracht van de politie op zoek is gegaan naar de beweegredenen voor verbaal geweld tegen agenten. De lijst met scheldwoorden hoort bij een rapport waarin aanbevelingen zijn opgenomen om verbaal geweld te voorkomen.

Vrouwelijke agenten worden er door scheldende mensen regelmatig van beticht een ander beroep dan agent uit te oefenen. Mensen zijn vaak van mening dat deze vrouwen bepaalde seksuele handelingen verrichten voor geld, in plaats van dat ze bonnen uitschrijven voor foutparkeren. Mannelijke politieagenten worden er juist dikwijls van verdacht de liefde te bedrijven met seksegenoten. Weinig van de gebruikte scheldwoorden hebben te maken met het beroep van de agenten.