Voetbal: Uitslagen Eredivisie (Speelronde 20)

Icoon EredivisiePSV is de grote winnaar van de twintigste speelronde in de Eredivisie. Zelf won de landskampioen van RKC Waalwijk, terwijl achtervolgers AZ en Feyenoord in eigen huis niet verder kwamen dan een remise. Onderin leden RBC Roosendaal en Willem II nieuwe nederlagen.

PSV kwam op vrijdag al in actie. Subtopper RKC Waalwijk slaagde er niet in te stunten in het Philips Stadion en verloor met 2-0. PSV kende dankzij Jefferson Farfán een uitstekende start: de Peruaan tekende al na vier minuten voor de openingstreffer. RKC slaagde er niet in zich terug te knokken in het duel, en zo'n kwartier voor tijd legde DaMarcus Beasley de eindstand vast. Door de overwinning heeft PSV drie punten voorsprong op AZ en Feyenoord.

Roda JC sleepte een knappe 0-0 uit het vuur bij Feyenoord. Het was pas de tweede keer dit seizoen dat de titelpretendent puntenverlies leed in de Kuip. In het eerste bedrijf was het duel in balans, na rust heerste de thuisploeg. Onder auspiciën van Hofs (die zijn rentree maakte in de competitie) nam Feyenoord het initiatief. Kuijt en Kalou misten echter de nodige kansen en Vladan Kujovic bleek een niet te nemen obstakel. Kuijt zag nog een doelpunt worden geannuleerd wegens buitenspel.

AZ liep zaterdagavond in de Alkmaarderhout averij op tegen FC Groningen: 1-1. Glen Salmon zette de bezoekers al na een kwartier op voorsprong, na een knappe draaiactie. De noorderlingen kregen via Koen van de Laak en Erik Nevland zelfs kansen op de 0-2. Shota Arveladze herstelde na een uur het evenwicht. Danny Koevermans was verantwoordelijk voor het voorbereidende werk.

Ajax had het geluk aan haar zijde in de uitwedstrijd tegen FC Twente. De Tukkers leidden twee minuten voor tijd nog met 2-1, maar de equipe van Danny Blind pakte alsnog de drie punten. Op basis van het tweede bedrijf was dat verdiend. Voor FC Twente scoorde Blaise N'Kufo tweemaal; Markus Rosenberg, Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson zorgden voor de Ajax-productie.

Onderin deden Willem II en RBC Roosendaal uitermate slechte zaken. RBC - dit seizoen nog zonder zege - verloor thuis van Heracles Almelo: 1-2. Vooral doelman Martin Pieckenhagen was uitblinker aan de kant van de bezoekers. Willem II leed in Arnhem een dramatische nederlaag tegen Vitesse. Drie minuten voor tijd leidde de degradatiekandidaat nog met 0-1, maar treffers van Fred Benson brachten het thuispubliek in extase.