Naam hacker op Wikipedia leidt tot rechtszaak

Icoon InternetIn Duitsland is een juridische strijd losgebarsten over de online-encyclopedie Wikipedia, naar aanleiding van een artikel op de site. Ouders van een computerhacker die in 1998 overleed, willen niet dat aan hem gerefereerd wordt. Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is inmiddels bevolen de naam van de hacker van alle Wikipedia-sites af te halen.

Aangezien de vordering in plaats van Saint Petersburg, Florida naar Sint Petersburg in Rusland werd gestuurd, is nog niet duidelijk of Wikipedia gehoor geeft aan de eis. Of een Duitse rechter überhaupt zeggenschap heeft over de inhoud van Amerikaanse sites is overigens dubieus, daarbij wijkt de privacywetgeving in de Verenigde Staten danig af van die in Duitsland. Net als in Nederland is het in Duitsland vanwege die privacywetgeving gebruikelijk om bij criminelen en verdachten van criminele feiten de namen af te korten tot initialen. In de Verenigde Staten kennen de media een dergelijke beperking van de persvrijheid niet.

Door het artikel niet meer te laten verwijzen naar de naam 'Boris Floricic' maar naar Tron (hacker) heeft Wikipedia inmiddels wel een knieval gemaakt naar aanleiding van de rechtszaak. In de Engelse, Duitse en Nederlandse versies van het artikel is de volledige naam echter nog wel terug te vinden. Behalve de eis tot verwijdering verbood de Duitse rechter enkele dagen geleden de url Wikipedia.de door te leiden naar de Duitstalige portal van Wikipedia.org, zolang de naam van Floricic nog te vinden is op de site. Dit verbod is vandaag gedeeltelijk opgeheven, doordat er nu wel een link mag worden geplaatst.

De 26-jarige Boris Floricic, om wie alle rumoer ontstaan is, werd in 1998 dood aangetroffen in een park in Berlijn. Hij had, naar het leek, zichzelf verhangen aan een boom, iets wat de politie na onderzoek als officiële doodsoorzaak aangaf. Volgens familie en vrienden is er echter reden genoeg om aan te nemen dat de jongen is vermoord. Floricic was enkele jaren voor zijn dood de eerste persoon die het Duitse telefoonkaartsysteem wist te kraken. Hij kreeg daarvoor een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden.