Verbazing over oud-KPN'er in college OPTA

KPNIn de telecomwereld is geschokt gereageerd op de benoeming van dr. Mark de Jong als nieuw lid van toezichthouder OPTA. De 'Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit' is belast met het toezicht op de telecomsector. Opmerkelijk is dat De Jong tussen 1993 en 2005 werkzaam was bij KPN als chef voor Corporate Development bij KPN Mobile. Hij volgt jhr.mr. H.A. van Karnebeek op. Het college telt drie leden, Chris Fonteijn is in 2005 tot voorzitter benoemd.

"Dit is op z'n minst opvallend. Je zou niet verwachten dat een onafhankelijk toezichthouder iemand in haar college opneemt met zulke sterke antecedenten bij de grootste speler in de markt", zegt Feio Sickinghe, secretaris bij de 'Associatie van Competitieve Telecomoperators' (ACT). Bij deze club zijn onder meer KPN-concurrenten BBned, Tiscali, Wanadoo en Versatel aangesloten.

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een zo nauw aan een bedrijf verbonden geweest persoon bij de toezichthouder op een beslissende post komt. Vandaag zal de ACT dan ook nog een definitief standpunt bepalen. "Binnenkort gaat ook het derde lid van het college van de Opta weg. Wellicht kunnen wij voor die post een kandidaat naar voren schuiven", voegt Sickinghe er grappend aan toe.

Mark de Jong, momenteel algemeen directeur van het Telematica Instituut in Enschede, is mede benoemd vanwege zijn wetenschappelijke achtergrond.