Amerika zal Nederland niet straffen

Icoon TerrorismeDe houding van de Verenigde Staten ten opzichte van Nederland inzake de Afghanistan-kwestie lijkt minder hard dan eerder werd aangenomen. Dat bleek gisteravond tijdens een procedurevergadering van de Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie. De Amerikaanse topdiplomaat Kurt Volker bezwoor daar dat Washington "geen enkele druk" uitoefent en dat Nederland niet gestraft zal worden voor een eventueel 'nee'. Als Nederland niet meedoet aan de missie in Afghanistan moet de NAVO maar op zoek naar een andere partner die de taak wel wil uitvoeren, zei Volker.

Eerder suggereerde onder anderen Paul Bremer III, de Amerikaanse ex-bewindvoerder in Irak, dat Nederlandse belangen in de VS geschaad zouden kunnen worden, als er geen militairen worden gestuurd. Volker zegt daarover dat Bremer niet meer spreekt namens de Amerikaanse regering.

De leden van de Tweede Kamer houden over twee weken een debat over de missie naar Zuid-Afghanistan. Mogelijk gaan ze zelf nog in het gebied kijken.