Brits politicus likt melk in Big Brother

George GallowayHet eerste Britse parlementslid dat deelneemt aan een Big Brother voor VIPS heeft daarop veel kritiek ontvangen. George Galloway, voorheen lid van Labour maar inmiddels namens de kleine RESPECT-partij in het Britse Lagerhuis vertegenwoordigd, was als politicus al omstreden wegens steunbetuigingen aan Saddam Hussein en felle kritiek op George Bush en Tony Blair.

In Celebrity Big Brother was hij deze week te zien terwijl hij een kat nadeed, en denkbeeldige melk oplikte van de vingers van een andere BB-VIP. Ook assisteerde hij een medebewoner bij het lezen van de gedachten van een goudvis. Volgens Labour-parlementslid Hilary Armstrong schaadt Galloway met zijn tv-optreden het aanzien van het parlement. "Wij roepen hem op zijn achterban te vertegenwoordigen en te respecteren, en niet alleen aan zijn ego te denken", zei Armstrong. Door deelname aan de show zou de politicus al een belangrijke stemming in het Lagerhuis hebben verzuimd.

Galloway (51) had voorafgaand aan de drie weken durende reeks gesteld dat hij door zijn deelname jonge mensen voor politiek wilde interesseren. Volgens een woordvoerder zouden veel van zijn politieke opmerkingen de eindmontage echter niet hebben gehaald. Als hij dat van tevoren had geweten, zou hij niet hebben meegedaan, aldus de zegsman. Andere deelnemers aan het programma zijn onder meer voormalig basketbalspeler Dennis Rodman en toplessmodel Jodie Marsh.