Omroepen verliezen hun thuisnet

Publieke OmroepDe publieke omroepen verliezen hun thuisnet. De raad van toezicht Publieke Omroep (PO) heeft vanmiddag ingestemd met het plan van de raad van bestuur PO om per september de indeling van de publieke tv-netten ingrijpend te wijzigen. Het plan heeft tot doel de tendens van dalende kijkcijfers te stuiten en een oplossing te vinden voor het dalende budget.

Omroepen hebben nu nog een eigen net waarop ze uitzenden. Dat gaat vanaf het komende najaar dus veranderen. Er komen drie zenders met een eigen profiel. Nederland 2 krijgt, net zoals nu, de stempel familienet. Nederland 1 is de voor verdieping en achtergrond, terwijl Nederland 3 vooral op jongeren, maar ook op specifieke informatie en cultuur gericht zal zijn.

Een flink aantal omroepen en omroepmedewerkers zijn tegen het plan. Eind vorig jaar voerden ze op televisie actie tegen het zogenoemde 'programmeringsmodel'. "De Centrale OndernemingsRaad heeft aangekondigd zich te beraden op juridische stappen en ik betreur dat", zei voorzitter Bruins Slot van Publieke Omroep. "Maar ons besluit heet officieel een 'algemeen bindend voorschrift' en daartegen is geen beroep mogelijk."

Medewerkers van de VARA hebben een teleurgestelde reactie gegeven. Ze menen te kort de tijd te hebben gekregen om met een uitgewerkt alternatief te komen. Ze hebben al contact gezocht met BNN. Samen met die omroep en met de VPRO en de NPS wil de VARA een nieuw elan geven aan Nederland 3.