D66 dreigt met crisis over Afghanistan

TrentReznor had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitiekEr dreigt een kabinetscrisis over de uitzending van 1200 militairen naar Afghanistan. Kamerlid Bert Bakker van coalitiepartij D66 zegt dat zijn partij het kabinet zal laten vallen als besloten wordt toch te gaan. "Of het kabinet komt tot inkeer en besluit niet te gaan. Of het kabinet klapt uit elkaar", zegt hij in duidelijke bewoordingen in het weekblad Elsevier.

Ook als de Tweede Kamer instemt met de missie, zal D66 het kabinet ten val brengen. "Het is ondenkbaar dat een missie met zo veel risico's genoeg heeft aan de steun van een kleine meerderheid in de Kamer. Blijft over: de PvdA besluit om alsnog mee te gaan, niet op inhoudelijke, maar op machtspolitieke gronden. Dan hebben we een kabinetsprobleem, want het lijkt me ondenkbaar dat D66 in zo'n kabinet wil blijven", zegt Bakker. Eerder gaf zijn partij al duidelijk aan tegen de missie naar Afghanistan te zijn.

Het kabinet heeft niet tot een besluit kunnen komen omdat de D66-ministers Pechtold en Brinkhorst dwarsliggen. Wel heeft het kabinet het 'voornemen' uitgesproken om naar Afghanistan te gaan. Gisteravond zei premier Balkenende juist dat hij wel voor uitzending van het leger is. De Verenigde Staten zet ondertussen druk op Nederland. Afgelopen week zei oud-Ambassadeur Paul Bremer III al dat het weigeren van de missie door Nederland "niet zonder gevolgen zal blijven".