Afspraak rookvrije cafés grote flop

Crusty2004 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Het lijkt nergens naar met het aantal horecagelegenheden dat meedoet aan het convenant tussen het ministerie van Volksgezondheid en Koninklijk Horeca Nederland (KHN) over rookvrije kroegen. Volgens de antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) doet maar 9% van de horeca-ondernemers mee het convenant, terwijl dat er eind dit jaar al 50% hadden moeten zijn.

Het ministerie ging indertijd met de horeca het convenant aan met de toezegging dat er dan tot 2009 geen rookverbod zou komen. Nu zo weinig horeca-ondernemers meedoen, moet de afspraak onmiddellijk worden beëindigd vindt CAN. In een persbericht roept ze op om aan een nieuw breed gedragen convenant te gaan werken.

Volgens CAN loopt Nederland in Europa steeds meer achter met haar rookbeleid in de horeca. In België komt na volgend jaar een rookverbod voor restaurants; in Ierland zijn rookvrije pubs zeer enthousiast ontvangen; Zweden, Noorwegen, Spanje, Italië en Malta zijn inmiddels over gegaan tot wetgeving voor een rookvrije horeca. Ook in Engeland, Schotland en Wales wordt de horeca voor het overgrote deel rookvrij.