Schrijvers schuldig aan beledigen Turkije

Icoon AlgemeenTwee Turkse schrijvers zijn veroordeeld voor het insulteren van de 'Turkse republiek' en de 'Turkse identiteit'. Volgens de rechter hebben zij dezelfde wet overtreden als de bekende auteur Orhan Pamuk zou hebben gedaan. Die rechtszaak werd vorige week verdaagd, mede omdat het Europese Parlement de wetgeving bekritiseerde.

Schrijver en journalist Zulkuf Kisanak moet een boete van ongeveer tweeduizend euro betalen omdat hij in zijn boek beweert dat het Turkse leger een Koerdisch dorp heeft vernietigd. Eén van de redacteuren van het tijdschrift Cagri, Aziz Ozer, heeft een twee keer zo hoge boete opgelegd gekregen. Hij is veroordeeld omdat hij het officiële Turkse standpunt inzake de Armeense genocide ten tijde van de Eerste Wereldoorlog discutabel noemde. Het standpunt beweert dat Turkije in de oorlog de Armeense bevolking niet heeft gedecimeerd.

De schrijver Orhan Pamuk stelde eveneens het standpunt ter discussie, en werd hiervoor aangeklaagd. Opmerkelijk is dat hij zijn uitspraken deed toen de wet die hij overtrad nog niet van kracht was. De rechtszaak kreeg wereldwijde aandacht.