VN-baas Annan haalt fel uit naar journalist

Aether had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenKofi Annan heeft gisteren op een persconferentie fel uitgehaald naar een journalist van de Britse Krant The Times. De normaal alijd zo rustige secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) had het helemaal gehad met James Bone, die hem al maanden vragen stelt over zijn rol in het olie-voor-voedselprogramma voor Irak.

Toen de journalist, die bekendstaat als een van de grootste criticasters van Annan in de kwestie, hem een vraag wilde stellen over een Mercedes-Benz die Annans zoon Kojo naar Ghana geïmporteerd zou hebben zonder invoerrechten te betalen, onderbrak de VN-baas hem. "Ik vind u erg brutaal. (...) Luister, James Bone. U gedraagt zich in deze zaal al maanden en jaren als een opgeschoten schooljongen. U maakt uw collega's en uw beroep te schande. Hou alstublieft op u te misdragen en laten we nu een serieuze journalist het woord geven." Bone verliet daarop de persconferentie.

De voorzitter van de Bond van VN-Correspondenten nam het aan het eind van de persconferentie voor Bone op. Hij zei tegen Annan dat de Times-journalist het recht had om te vragen wat hij wilde en niemand te schande maakte. "U heeft het recht om alle vragen te stellen die u wilt stellen. Ik behoud mij het recht voor vragen die ik niet wil beantwoorden niet te beantwoorden. Maar we moeten bepaalde manieren en een zekere mate van wederzijds respect in acht nemen", was het antwoord van Annan. De VN-baas gaf vervolgens kritiek op journalisten die de rol van hem en zijn zoon in het olie-voor-voedselschandaal zouden hebben uitvergroot. Hij meldde niet bang te zijn voor kritiek, maar geen kritiek te accepteren als het "alle proporties te buiten" gaat.


Kofi Annan