Helikoptervluchten tegen files populair

Icoon VervoerHoe kun je beter een file ontwijken dan door de lucht te gaan. Dat vinden veel zakenlieden ook. Volgens directeur J. van Meerveld van Heliflight, het grootste bedrijf op het gebied van zakelijke helikoptervluchten, maakten zakenmensen het afgelopen jaar ongeveer 750 vlieguren per helikopter in Nederland. Dat is een kwart meer dan in 2004.

Toch zal Nederland volgens Van Meerveld nooit een 'helikopterland' worden. Dat komt door de gemeentes in ons land. Er zijn tussen de twintig en dertig plaatsen waar helikopters altijd mogen landen, maar op andere incidentele landingsplaatsen is toestemming van de gemeente nodig. En die voeren allemaal hun eigen beleid. "Bij sommige gemeentes duurt dat een dag, bij andere zes weken en sommige geven helemaal geen toestemming". Volgens Van Meerveld is Nederland daarmee veel strenger dan onze buurlanden.

Ondanks dat denkt de directeur dat de markt voor zakelijke helikoptervluchten de komende jaren tussen de 10 en 20 procent per jaar zal blijven groeien. "Toch zullen Nederlanders hier weinig van merken. Het aantal vluchten is nu zo laag dat het ondanks de groei zo zal blijven."