Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 50)

Icoon Eredivisie Feyenoord is de grote verliezer in de zestiende speelronde van de Eredivisie. De Rotterdamse club verloor van ADO en zag PSV, AZ en Ajax wel winnen. FC Groningen won zijn laatste thuiswedstrijd in het Oosterpark.

PSV heeft met succes de koppositie in de Eredivisie verdedigd. De Eindhovenaren waren in eigen huis de baas over de nummer onderlaatst Willem II: 4-1. De Tilburgers, die slechts twee maal met drie punten uit het Phillips-stadion vertrokken, namen brutaal de leiding via een doelpunt van Ceesay. Lang genieten konden de Tricolores niet van de voorsprong, want Vennegoor kopte vijf minuten na de achterstand alweer de 1-1 in de touwen. Vlak voor rust maakte de aanvaller van PSV zijn tweede treffer door op knappe wijze doelman Zois te passeren. In de tweede helft liep de landskampioen simpel uit naar 4-1, al kon de score vele malen groter zijn geweest als de ploeg van Hiddink het vizier wat scherper had afgesteld. Farfán maakte zijn tiende doelpunt van het seizoen door een mooie pass van Cocu kiezelhard achter Zois te schieten. De lang geblesseerde Väyrynen luisterde in de laatste minuut zijn terugkeer op met de 4-1.

Erwin Koeman, trainer van Feyenoord en vorige week nog succesvol in de topper tegen PSV, gaf twee weken geleden aan dat de Rotterdamse club alleen kans maakt op de titel als het ook van 'de kleintjes' weet te winnen. Tegen RBC Roosendaal lukte dat al niet (2-2) en ook dit weekend verspeelde Feyenoord punten tegen een club uit de onderste regionen. In het Zuiderpark was ADO Den Haag met 2-1 te sterk voor de equipe van Koeman. Feyenoord, dat het traditioneel lastig heeft in Den Haag, begon slecht aan wedstrijd. Bosschaart veroorzaakte al na twee minuten een strafschop door in het zestienmeter gebied hands te maken. Den Ouden benutte het buitenkansje vervolgens vanaf elf meter. De medekoploper creëerde vervolgens wel kansen op de gelijkmaker, maar afgemaakt werden ze niet. Halverwege het tweede bedrijf kwamen de Rotterdammers toch op gelijke hoogte via een doelpunt van Kalou. De hoop op de drie punten was snel vervlogen toen Saavedra tien minuten later uit een corner de 2-1 achter Lodewijks kopte. ADO boekte hiermee zijn derde overwinning op rij.

AZ wist wel te winnen en heeft met PSV nu de meeste punten behaald. De Alkmaarse club mag zich koploper noemen door het betere doelsaldo. De ploeg van Louis van Gaal won in de Alkmaarderhout met 3-0 van RKC Waalwijk, dat voor de tweede maal achtereen verloor. AZ kwam zoals vaak snel op voorsprong via een doelpunt van De Zeeuw. Huysegems maakte vervolgens binnen het kwartier de 2-0. Steinsson schoot na iets meer dan een uur spelen de eindstand op het scorebord. Voor FC Groningen was de wedstrijd dit weekend een speciale. De ploeg van Ron Jans speelde voor het allerlaatst een competitiewedstrijd in het Oosterpark. Vanaf volgend jaar speelt FC Groningen zijn thuiswedstrijden in een gloednieuw stadion; de Euroborg. De laatste wedstrijd zou een interessante worden, want het goed presterende NEC kwam op bezoek. De Nijmegenaren wonnen al vijf maal op rij en de laatste nederlaag dateert alweer van 2 oktober. Toch hoefde Groningen niet bang te zijn, want het is al vier duels ongeslagen. De thuisclub kwam na een kwartier op voorsprong door een doelpunt van Salmon. Doelman Babos werd daarmee voor het eerst in 692 minuten gepasseerd. In de tweede helft liep FC Groningen uit naar 3-0 door doelpunten van weer Salmon en Fledderus.

Het SC Heerenveen van Gertjan Verbeek kende een goede week. De Friezen bekerden afgelopen donderdag op het randje door in de UEFA Cup en ook in de Eredivisie doet het weer goed mee. In het Abe Lenstra stadion liet Huntelaar zijn voeten weer eens spreken en liet tegen FC Twente twee maal het net bollen, waardoor hij al op veertien competitietreffers komt te staan. Huntelaar opende de score via een prachtige omhaal en maakte in de tweede helft ook de 3-0. Tussendoor tilde invaller Nilsson de score naar 2-0. De bezoekers redden via Gerritsen nog de eer door een kwartier voor tijd de 3-1 te maken. Ajax klimt langzamerhand uit het dal. De Amsterdammers wonnen voor de derde maal op rij, ditmaal tegen NAC Breda. Rosenberg, die eindelijk los lijkt te zijn, opende voor rust via een counter de score. Tien minuten voor tijd maakte Sneijder namens Ajax de bevrijdende 2-0. De ploeg van Danny Blind stijgt met de zege naar plek vier.

FC Utrecht kwam bij het gepromoveerde Heracles Almelo niet verder dan 1-1. De ploeg van Foeke Booy zegevierde eerder deze week in de inhaalwedstrijd bij Willem II, maar verloor nu twee dure punten. Vitesse verloor vrijdag voor de derde maal op rij en moet genoegen nemen met een plaats in het rechterrijtje. Sparta Rotterdam was met een doelpunt in de 90ste minuut met 1-0 te sterk voor de Arnhemmers. Roda JC pakte eindelijk weer eens drie punten en stijgt daarmee een aantal plaatsen. De Limburgers wonnen met 2-0 van de nummer laatst RBC Roosendaal.