'PvdA is klaar voor regeringsdeelname'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Wouter BosHet kabinet-Balkenende moet maar eens worden vervangen door een kabinet-Bos. Die wens uitte scheidend PvdA-voorzitter Ruud Koole op een congres van zijn partij. Volgens Koole, die per januari hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Leiden wordt, is de PvdA klaar voor regeringsdeelname.

Even later maakte partijleider Wouter Bos bekend dat hij beschikbaar is voor het premierschap na de volgende Kamerverkiezingen. Bij de vorige verkiezingen was Bos ook al de lijsttrekker, maar toen gaf hij nog nadrukkelijk aan als fractievoorzitter aan de slag te willen en een eventueel premierschap aan zijn partijgenoot Job Cohen te willen overlaten. "Ik zie een land zonder zelfvertrouwen en zonder trots. Maar dit land kan zoveel beter. Dat wil ik niet alleen maar roepen. Dat wil ik laten zien", zei Bos vandaag. Volgens de PvdA-leider is het kabinet-Balkenende "alleen met zichzelf bezig. Het pakt veel aan maar lost niets op."

Bos ging in zijn speech in op de 'ruzie' deze week tussen VVD-minister Zalm en CDA-fractieleider Verhagen over de compensatie van de energiekosten. Hij vergeleek de beide politici met het presentatieduo Gordon en Gerard Joling op tv-zender Talpa. "Ze maken ruzie voor de kijkcijfers, maar de volgende week zijn ze er gewoon weer."

Op het congres kreeg de sociaal-democraat wel een nederlaag te verwerken. Zijn achterban sprak zich, tegen het advies van Bos in, uit tegen het gebruik dat de koningin na verkiezingen de formateur aanwijst. Het congres kon zich wel vinden in het standpunt van het partijbestuur dat de Eerste Kamer niet langer een wetsvoorstel moet kunnen verwerpen. Op de bijeenkomst werd de uitkomst van een onlangs gehouden ledenraadpleging, die voormalig europarlementariër Michiel van Hulten aanwees als nieuwe partijvoorzitter, officieel bekrachtigd.