150 euro meer voor energierekening in 2006

pberends en revizo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EconomieElk gezin zal volgend jaar 135 tot 150 euro meer betalen voor zijn energierekening. Dat is ongeveer vijftien procent meer dan wat het nu betaalt. Deze cijfers zijn bekend door de leveringstarieven van Nuon, Essent en Eneco voor 2006, omdat deze bedrijven samen een grote positie binnen de energiemarkt bestrijken.

De berekeningen gingen uit van een gemiddeld verbruik van ongeveer tweeduizend kubieke meter gas en 3500 kWh stroom. De prijstoenames van gas en stroom zijn inclusief BTW, en men heeft de toeslagen buiten beschouwing gelaten. Voor gas zijn de verhogingen bij Eneco vijftien procent, bij Essent 14,4 procent en bij Nuon veertien procent. Het elektriciteitstarief wordt achtereenvolgens met vijftien, zeventien en achttien procent verhoogd.

De gestegen olieprijzen die gekoppeld zijn aan de gasprijs in Nederland zijn één van de oorzaken van de hoge prijsstijging. De oorsprong van de koppeling ligt in de jaren zestig. Volgens Essent is die 'kunstmatig' en is de Nederlandse schatkist 'de lachende derde'. "In de jaren 60 moest er in Nederland een vervangingswaarde voor gas worden gevonden. Andere landen hebben de koppeling overgenomen, maar niet in zo'n extreme vorm als Nederland."