Eritrea gaat VN-militairen uitzetten

Icoon Oorlog Het Afrikaanse land Eritrea heeft de VN-militairen die in het land gestationeerd zijn laten weten dat ze niet langer welkom zijn. De Eritrese regering liet dat gisteren schriftelijk weten aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in de regio. De blauwhelmen hebben tien dagen om te vertrekken.

Eritrea is al langere tijd verwikkeld in een conflict met buurland Ethiopië. Tussen 1998 en 2000 werd er een bloedige oorlog gevoerd langs de grens, waarbij meer dan 70.000 mensen om het leven kwamen. Uiteindelijk werd er een wapenstilstand bereikt. De VN-militairen die nu in Eritrea aanwezig zijn, controleren een gedemilitariseerde zone langs de grens.

De situatie is de laatste maanden echter weer flink verslechterd. Beide landen hebben inmiddels een aanzienlijke troepenmacht langs de grens verzameld. Met de dreigende uitzetting van de blauwhelmen uit Europa, de VS, Canada en Rusland zou de controle over de vrede in het grensgebied wegvallen, en dreigt het conflict nog verder op te laaien.