Voetbal: Uitslag PSV - Fenerbahçe

Icoon Champions LeaguePSV heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Champions League. In de laatste wedstrijd van de groepsfase won de Eindhovense ploeg vanavond met 2-0 van Fenerbahçe. Doelpunten in het slechte, maar bloedstollende duel waren er van Cocu en Farfán. PSV is na Ajax de tweede Nederlandse ploeg bij de laatste zestien van het toernooi.

Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de gisteren overleden Frits Philips. PSV speelde met rouwbanden in een sfeervol Philips Stadion. De Brabanders startten zonder de geblesseerde Reiziger en Beasley, wiens plaatsen werden ingenomen door respectievelijk Lucius en Robert. Een primeur was er bij de arbitrage: de eerste vrouwelijke grensrechter in de historie van de Champions Leauge maakte namelijk haar opwachting.

De wedstrijd ging van begin af aan gelijk op, beide ploegen kregen echter weinig kansen. In de veertiende minuut kwam PSV op voorsprong: Cocu kon ongehinderd inkoppen na een goed geplaatste vrije trap van Farfán. Fenerbahçe gaf na de 1-0 wat meer druk naar voren, maar kon niet echt gevaarlijk worden voor het doel van Gomes.

Halverwege de eerste helft moest Afellay het veld verlaten met een blessure, iets dat te zien was aan zijn zwakke spel. De plaats van de 19-jarige jongeling werd ingenomen door zijn twee jaar jongere vriend Aissati. Hij bracht met een sterk optreden meer rust op het middenveld, waardoor PSV zonder gevaarlijke momenten de rust kon halen met een 1-0 voorsprong.

De tweede helft begon met dezelfde 22 spelers als de mannen die de kleedkamer ingingen. Kort na rust hield keeper Gomes met een goede redding Anelka van het scoren. Vervolgens werd PSV langzaam maar zeker sterker en kreeg het meer controle over de wedstrijd. Aanvoerder Cocu daarentegen was aangeslagen en kon slechts op zijn tandvlees doorspelen.

Michael Reiziger bleek uiteindelijk toch nog een dik halfuur te kunnen spelen. Hij verving in de 67ste minuut Robert, die opnieuw onthutsend zwak speelde. Farfán schoof daarop naar de linkerkant en Lucius schoof door naar voren. Vijf minuten voor tijd kon Cocu vanuit een vrije trap Vennegoor of Hesselink bereiken. De Tukker zette met het hoofd Farfán in goede positie. De Peruviaan kon met z'n linkerbeen vervolgens de 2-0 binnenschieten, waarna de wedstrijd gespeeld was.

Enkele minuten later sloeg de vlam nog volkomen onnodig in de pan toen Cocu stevig doorging op Serkan, na een vermeende klap van de Turk in het gezicht van Farfán. De aanvoerder van PSV mocht vervolgens van geluk spreken dat hij er met slechts een gele kaart vanaf kwam.

PSV heeft zich met deze overwinning, met een negatief doelsaldo van vier voor en zes tegen, voor de tweede keer op rij geplaatst voor de knock-out fase van de Champions Leauge. Vorig jaar eindigde het avontuur van de ploeg pas in de halve finale, toen het werd gestuit door AC Milan. Laatstgenoemde ploeg werd vandaag groepswinnaar in de poule van PSV; de Italianen versloegen Schalke 04 met 3-2 en verzekerden zich daarmee ook van een vervolg in het toernooi. Schalke eindigde als derde en bekert verder in de UEFA Cup. Fenerbahçe is uitgeschakeld.