Atheneum boos over 'rookbomcollecte'

'Lolletje'De directie van het Atheneum College Hageveld uit Heemstede ligt in de clinch met een groep leerlingen uit de hoogste klassen. Reden is de oproep van de leerlingen om met z'n allen de boete te betalen die een scholier kreeg voor het gooien van een rookbom in het schoolgebouw.

Het incident vond plaats op 15 november. De dader stak toen een zelfgemaakte rookbom af in de overblijfruimte voor de onderbouw. De school moest worden ontruimd omdat het brandalarm afging. Vervolgens werden er buiten op het schoolplein nog twee bommetjes gegooid tussen de daar verzamelde leerlingen. Een wijkagent wist na twee dagen de dader op te sporen. Die kreeg van de brandweer een rekening gepresenteerd van 450 euro wegens het veroorzaken van loos alarm. De school schorste de dader één week.

Een groep leerlingen uit de hoogste klassen vonden het kennelijk echter wel een leuk geintje en zijn een actie gestart om de 450 euro gezamenlijk te betalen. Iedereen wordt opgeroepen één euro te doneren. ''Dat is de omdraaiing van de werkelijkheid'', staat in een brief die de directie aan alle ouders heeft gestuurd. De schoolleiding erkent de 'boetecollecte' niet te kunnen verbieden, maar meent dat dit niet bijdraagt om incidenten met bijvoorbeeld rookbommen te voorkomen.