Dikke landgenoten zijn kwaad

Dikke mensen zijn het zat om steeds kwetsende opmerkingen naar hun hoofd geslingerd te krijgen. De Nederlandse Obesitas Vereniging krijgt veel klachten van deze mensen die door de internationale strijd tegen zwaarlijvigheid haast geen fatsoenlijk leven meer kunnen leiden. "Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders met overgewicht worden dagelijks te kakken gezet. De campagnes moeten gaan over gezonde voeding, niet over kilo's. Ik word er akelig van", zegt voorzitter Mieke van Spanje van de obesitasvereniging.

Veel mensen vinden dat ze niet altijd zomaar af kunnen vallen, omdat dik zijn bijvoorbeeld in de familie zit. Uit medische hoek krijgen ze daarvoor steun. In artsenblad Medisch Contact vegen twee wetenschappers en een medicus de vloer aan met overheidscampagnes tegen overgewicht. "Dat overgewicht steeds wordt afgeschilderd als het gevolg van een verkeerde levensstijl, is onterecht en zeer kwalijk."

Hun onderzoek laat zien dat mensen met een normaal gewicht juist eerder sterven dan dikkerds. Zij vinden het onaanvaardbaar de hele bevolking bang te maken voor zwaarlijvigheid.