Energietoestand in Zeeland kritiek

Baseboy en MavRick hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Zeeland heeft te kampen met een kritieke energietoestand. Door het barre winterweer van gisteren en afgelopen nacht is één elektriciteitskabel naar de provincie al geknapt en staat de tweede hoofdlijn op knappen.

Op de masten tussen 's-Gravenpolder en knooppunt Markiezaat hechtte zich een dikke laag ijs en sneeuw vast. De noodbeveiliging zorgde ervoor dat de stroom op de eerste hoofdlijn is uitgevallen. Energieleverancier Tennet beschikt over een tweede kabel, waardoor de Zeeuwen niet zonder stroom zitten. Knapt deze echter, dan wordt het een ander verhaal.

Mocht dit het geval zijn, dan kan de stroomlevering worden overgenomen door de kerncentrale in Borssele en andere centrales van EPZ. Plaatsvervangend Commissaris van de Koningin Toine Poppelaars gaf dit aan na de alarmerende berichten van Tennet.

Sommige delen van Zeeland zitten echter al zonder stroom. In het oosten van Zeeuws-Vlaanderen hebben veel mensen de nacht in de kou moeten doorbrengen. In enkele plaatsen is dit inmiddels opgelost, maar verwacht wordt dat de storingen nog zeker tot vanavond gaan duren.